Artikler
æbler / 22.9©2004 web-redaktion

Om æbler | Mine æbler | Babette | Ritt-æblet | Den store fjende | Skurvresistens | Æblesæsonen er startet | Grønspiren | Fernqvist | Danske æbler | Discovery | Høstmarked

Om æbler / i: Praktisk Økologi, 2004 nr.5

Af Ritt Bjerregaard, økologisk æbleavler

Æblerne ser fine ud i år, og jeg glæder mig til endnu en sæson med alle de mange smags- og synsindtryk
  • Sommeræbler
  • Efterårsæbler
  • Mere end 50 æblesorter
  • Biodiversiteten er stor i min plantage
  • Franske cideræbler

Læs videre her ..

Sensommeren er æbletid

Af Ritt Bjerregaard, æbleavler og MF (S)

Kalenderen på skrivebordet viser august, og vi skriver sensommer i Danmark. Det betyder, at de fleste danskeres sommerferie er ovre, men det betyder også, at vi kun lige har taget hul på æblernes højsæson, som står i september og oktober.

Læs videre her ..

Mine æbler. ForsideNaturen som medspiller og modspiller

Af Karen Syberg
Information 23.  marts  2004, side 12 [gengivet her med tilladelse fra forfatteren]

Fordi der er så store tilskud til landbruget, har det ikke brug for at finde ikke ud af, hvilke naturlige mekanismer, man kan bygge på, siger Ritt Bjerregaard. Men det eksperimenterer hun selv med i sin økologiske æbleplantage .

Ritt Bjerregaard er et storbybarn. »Men vi havde kolonihave,« forsikrer hun.

»Jeg har været omkring fem år, da vi fik den, og det skyldtes, at både min bror og jeg var meget syge som børn og blev indlagt flere gange.«

»Mors familie hjalp, så de kunne købe et stykke mark, min far, der var snedker, byggede huset, og min mor dyrkede hvert lille hjørne. Og vi blev raske, friluftslivet hjalp.«

Læs hele interview'et ..

Økologisk æbledyrkning i Tyskland og Holland

"Fra 11.-13. august 2004 deltager Ritt Bjerregaard i en studierejse om økologisk æbledyrkning i Tyskland og Holland.

Den første dag besøges bl.a. en frugtavler og et økologisk frugtavlsforsøg i Jork i Altesland ved Hamburg.

Næste dag besøges forskellige frugtavlere i Holland, der bl.a. dyrker sorter som Elstar, Collina, Santana og Elise.

Sidste dag fredag besøges den økologiske frugtavler van der Elzen i Zeeland, der sorterer og lagrer frugt for 5 andre økologiske frugtavlere i gruppen "Bio fruit".

Studierejsen afsluttes med et besøg på planteskolen Fleuren i Baarlo ved Venlo."

Ritt-æblet

Frisk, passeleg fast, lekker, lett skinnande, tiltalande, lite krydra og med rein smak. Kven talar vi om; Ritt Bjerregaard. Eplet. I dag, ved Noregs landbrukshøgskole vart SM 22/6 – 01 døypt til Ritt Bjerregaard
Læs videre her ..

Ritt og æblerne på Babette

Fredag den 10. oktober kl. 19 står der mere end mad på menuen hos restaurant Babette i Vordingborg, hvor Vivi Schou og Henrik Pedersen har skabt en populær tradition med at invitere kendte mennesker med som gæstekokke, fortællere og inspiratorer, og nu byder velkommen til Ritt Bjerregaard, en masse æbler og en skøn efterårsmenu med æbler i centrum.
Læs videre her ..

Den store fjende

Små sorte pletter på æblerne, større og større pletter, blade med sorte pletter, og blade der krummer sig sammen og falder af. Det starter i det små – og ærlig talt! en lille sort plet gør da ikke noget. Nej ikke det fjerneste, så længe det bare er en enkelt lille en. De følgende år bliver der flere og flere sorte pletter. De breder sig ud over hele æblet, pletterne vokser sammen og danner hele sorte partier, der slår revner, Til sidst duer æblerne slet ikke.
Læs videre her .. [fra: Samvirke, august 2002]

Da jeg i 1988 startede dyrkning af æbler økologisk, var det for at afprøve gamle danske sorter, som Statens Planteavlsforsøg i Årslev mente var de mest modstandsdygtige overfor skurv og andre sygdomme. Men i høj grad overfor skurv, fordi det er den største plage for æbledyrkere i Danmark
Læs videre her .. [fra: Frugt og Grønt, Erhvervsbladet for frugt-, bær- og grønsagsavlere. 25. juli 2002]

Æblesæsonen er startet

Beauty of Bath hedder det allerførste æble, der er modent i min økologiske frugtplantage allerede de sidste dage i juli. Det indvarsler æblesæsonens travle dage. Og det er en særlig oplevelse at sætte tænderne i et af æblerne. 
Læs videre her .. [fra: Roskilde Dagblad, 31. august 2002]

Pioner i økologiens tjeneste

De fleste kender Ritt Bjerregaard som politikeren, der igennem årene har været med til at tegne dansk politik – både i EU som miljøkommiser, men også som centralt placeret medlem i skiftende socialdemokratiske regeringer, og senest som fødevareminister i den afgående Nyrup regering. Men ikke alle ved, at hun, som en af de første herhjemme, startede produktion af økologiske æbler.
Læs videre her .. [fra: Grønspiren, 21. august 2002]

Sådan får æblerne navn:

Danmark og Sverige ligger på den nordlige grænse for dyrkning af æbler, alligevel har vi over 700 forskellige sorter, fortæller Ritt Bjerregaard i dette interview med den svenske æbleprofessor Ingevald Fernqvist om navngivning af æbler. Læs videre her ..

Høstmarked 2001 - åbent hus

Høstmarked 2001 133 økologiske landbrug over hele landet holdt åbent hus den 8. og 9. September. Læs/Se videre - klik her ..

Æbler - specialartikel

Belle de BoskopÆbler skal være smukke, runde, glatte og helt uden fejl. Sorte pletter må der i hvert tilfælde ikke være nogen af. Om de er danske eller udenlandske, eller hvordan de smager, spiller ingen rolle.  De skal bare se perfekte ud. Læs videre - klik her ..
Indlæg til nyhedsbreve i www.aarstiderne.com om:

Artikel fra Praktisk Økologi nr.2 1997

ref.: http://www.mi.itorg.auc.dk/studentersider/OekoWeb/applets/Bjerregaards%20abildgaard.htm

Det er i efteråret 1996 på Midtsjælland, hvor æbleavleren Ritt Bjerregaard selv tager imod i gummistøvler. Det er tydeligt, at hun bruger sin weekend i Danmark til at få æblehøsten i hus, men hun tager sig tid til en rundvisning i plantagen. Vi smager på de sorter, der endnu hænger på træerne i det sene efterår, og Ritt fortæller om sine æbler.