Artikler
æbler: æblesæsonen / 26.9©2002 web-redaktion
Æblesæsonen er startet

Roskilde Dagblad, 31. august 2002

Beauty of Bath hedder det allerførste æble, der er modent i min økologiske frugtplantage allerede de sidste dage i juli. Det indvarsler æblesæsonens travle dage. Og det er en særlig oplevelse at sætte tænderne i et af æblerne. Jeg er næsten altid lidt for tidlig på den, så æblet er lidt surt og bittert, men bare efter nogle dage er det klar. Det er lille og rødt. Ja det er nærmest orangerødt og lyser op i plantagen, men det er som andre sommeræbler meget hurtigt modent, og det betyder, at det hurtigt bliver melet. Det skal spises, lige når det plukkes ned fra træet, og ligegyldigt hvor meget jeg spiser og forærer væk, så ligger der alligevel altid mange æbler under træerne, som insekter og fugle kan glæde sig over. I gamle dage lagde de hø og halm under træerne, så æblerne kunne samles op uden at være kommet noget til.

Æblet, Beauty of Bath har fået navn fra den smukke badeby Bath, der ligger i et særlig mildt klima i det sydlige England. Omgivet af skovklædte skrænter og med 4 varme kilder var det i fortiden et yndet sted at holde ferie for rige mennesker. Æblet blev introduceret i 1864 i England og fra 1896 ved vi, at sorten også kunne fås i danske planteskoler, men det fik nu aldrig den samme store udbredelse, som det fik i England. Det forstår jeg godt, for det mest attraktive ved æblet er, at det kommer så tidligt, smagsmæssigt er det ikke særlig specielt og nærmest umuligt at bruge til salg i butikker, fordi det vil være melet, før det når ud til forbrugerne og ellers for umodent.

I dag tror æbleeksperterne, at Beauty of Bath har medvirket til at skabe den nyere sort Discovery, som de fleste mennesker nok har set i butikker og supermarkeder i september måned. Som med så mange andre æbler blev sorten fundet ved en tilfældighed. Det skete i England i 1949, men den fik først navnet Discovery i 1962. Når man på den måde finder et dejligt æble, så ved man jo ikke helt nøje, hvem dets forældre har været. Det er her eksperterne mener, at en af dem har været Beauty of Bath. Det lyder bestemt sandsynligt, fordi Discovery også er smukt orangerødt og også er et relativt tidligt æble. Men det er meget, meget bedre. Det sidder fast på træet, så der er tid og ro til at plukke det over flere omgange. Det bliver større, og det bliver slet ikke melet. Discovery er nok det bedste tidlige æble, der findes i dag. Men nogle gange kan man godt blive snydt, når man køber en pose Discovery, fordi æblerne har været plukket ned alt for tidligt, så de slet ikke har nået at udvikle al saften og sødmen i æblet. Æbler har altid mest saft og smag, når de plukkes direkte fra træet. I år er Discovery allerede modent nu, så jeg plukker og spiser af hjertens lyst.

Fra Beauty of Bath´s modning i begyndelsen af august og til begyndelsen af november, er der danske æbler. Der findes mere end 700 sorter i alt, så der er noget for enhver smag, men det kan være meget svært at komme til at smage den rige variation, der er, fordi så mange frugtavlere og også detailhandlere kun har et lille bitte udvalg. Golden Delicious i alle mulige kedelige udgaver er tit det eneste, der kan fås. Æbler, der næsten ikke smager af noget, og som tit er transporteret over meget lange afstande, hvad der også fjerner store dele af saftigheden og æblesmagen, og dermed også fornøjelsen ved at spise æblet. De sidst modne er vinteræblerne, og de kan gemmes til den anden side af jul. Her er der det dejlige og aromatiske vinteræble Belle de Boskoop, som sidder godt fast på træet, så det, selv når vi har stærke efterårsstorme, ikke falder af. Det er så hårdført, at det også kan klare, hvis der kommer en smule frost lidt tidligt på sæsonen.

Røde æbler findes i alle mulige afskygninger fra det helt mørke som i den nye amerikanske sort Liberty til det orange i Discovery. Og der er gule æbler, som både kan være rødlige og næsten er grønne. Det bedste jeg har hedder Tyrrestrups Kirsebæræble og det er stort og flot og smager ualmindelig godt. Men der er også helt grønne æbler, måske med en lille rød kind, som Bodil Neergaard, dertil kommer stribede som Sävstaholm. Og alle disse farver optræder både i store, bitte små, aflange og fladtrykte æbler. Der er ikke noget at sige til, at de børn, der komme i plantagen, bliver forbavsede over, hvor mange slags æbler der er, og ind i mellem er de helt i tvivl, om det nu også kan være æbler. Smagen er også meget forskellig fra de syrlige som Filippa til dem, der overhovedet ingen syre har som den nye sort Red Free. Saftindholdet er også forskelligt og tykkelsen på skrællen. Dertil kommer de vilde æbler, som vi danskere kalder Paradisæbler og som fås i et utal af variationer og i dag mest bruges som pyntetræer, fordi blomstringen hos æbler også er så smuk. Vores bedstemødre ville kunne fortælle om herlige geleer og syltetøjet, hvor små hele paradisæbler sejlede rundt.

Det er vigtigt at gøre noget for at fastholde variationen af æbler. Det kommer ikke af sig selv. Pometet i Tåstrup, som er et æblemuseum gør meget for, at vi alle sammen fortsat kan smage de forskellige sorter, og hele deres samling af træer gør det muligt for planteskoler at pode dem på grundstammer, så det er muligt for almindelige havejere at få æbletræer, der er forskellige.

Men i Danmark sjusker vi med den rige arv vi har. Der er ikke mere et professorat på Landbohøjskolen (KVL), der beskæftiger sig med frugtavl, og som et led i regeringens besparelser skal der skæres ned de steder, hvor der laves forskning. Det gælder indenfor Statens Jordbrugsforskning. Det er, som om det kun er det nye med teknologien, bioteknologien med videre der bliver plads til. Jeg synes ikke, at jeg har trang til den store nostalgi, men jeg er ikke i tvivl om, at der skal gøres en indsats for at bevare vores mangfoldighed af æbler.

De store kæder og supermarkederne oplever ingen forpligtelse til at gøre noget for at have et stort sortiment af gode danske æbler i sæsonen. Hvis man er heldig kan man finde 2 til 3 sorter og så i øvrigt nogle meget billigere udenlandske sorter.

Jeg fejrer selv de tidlige æbler ved at lave sæsonens første æbleklage. Jeg bruger Beauty of Bath og senere Discovery, og når blommerne også er modne, blander jeg dem sammen med æblerne. Det bliver til en nem og dejlig trifli med makroner. Her er opskriften: Æblerne og blommerne bølges i en mikrobølgeovn – så er det slet ikke nødvendigt at tilsætte vand – i ca. 10 minutter hver for sig. Det er nemmest at pille stenene ud af blommerne før de bølges, og så kan sukkeret eller honningen tilsættes, når de blandes. Makronerne bredes ud på et fad, og jeg synes de bliver bedst, hvis der over dem hældes lidt portvin eller madeira. Lige før serveringen lægges æble-blommemarmeladen over, og der serveres flødeskum til.