logo
artikler -> 2004 -> 29.4 Kogalskab og galskab omkring Thise Mejeri / ©2004.05.05 Webmaster - Op

Kogalskab og galskab omkring Thise Mejeri

Af Ritt Bjerregaard

Jyllandsposten

29. april 2004. 2. sektion, side 9
Viceformand i Dansk Landbrug Gert Karkov kan tilsyneladende ikke se forskel på bekæmpelsen af BSE og undersøgelsen af Thise Mejeri (Politiken 22.4).

Det kan jeg.

BSE drejede sig om, at mennesker ved at spise inficeret oksekød kan få en grusom død gennem sygdommen Creutzfeldt-Jakob. Det førte i min tid som fødevareminister til, at EU fastlagde en meget konsekvent politik, som Danmark også fulgte, da vi fik konstateret BSE - selv om landbruget ikke mente, at vi ville blive ramt af det i Danmark. Politikken blev ført i fuld enighed med Dansk Landbrug, og den betød, at landmænd, der fik konstateret BSE, slog deres besætning ned, rensede grundigt ud og fik en ny besætning. Det virkede til alles tilfredshed - troede jeg - men altså ikke til Gert Karkovs.

I tilfældet Thise Mejeri drejer det sig om en meget lille sag, hvor 26 mennesker bliver syge af Ecoli-bakterien, uden at det er til at finde ud af, hvor den kommer fra. Ved at interviewe de 26 mennesker finder Statens Serum Institut ud af, at fem af dem har drukket Thise-mælk, og det fører til, at mejeriet lukkes, og dets varer bliver trukket tilbage. Mejeriet regner med et tab på en halv million kroner. Ved alle de efterfølgende undersøgelser er der intet fundet. Hverken i mejeriet eller hos leverandørerne. Intet som helst.

Det er en politisk opgave at tage stilling til, hvordan forbrugerne sikres bedst muligt. Jeg er på den baggrund stolt af den måde, jeg sammen med Dansk Landbrug fik håndteret BSE på. Jeg synes ikke, at den nuværende fødevareminister har grund til at være stolt af den måde, som Thise Mejeri blev behandlet på.