logo
artikler -> 2004 -> 7.1 Heksejagt / ©2004.01.13 Webmaster - Op

Ynkelig heksejagt på miljøets forkæmpere

Af Ritt Bjerregaard, fødevarepolitisk ordfører (S)
Politiken
7. januar 2004
Regeringensheksejagt er endnu en gang gået ind. Nu gælder det de grønne organisationer og især Danmarks Naturfredningsforening. I år var det ikke i statsministerens nytårstale, at smagsdommerne blev nævnt, men nu er tankegangen trængt ned til venstremanden Eyvind Vesselbo.

Teknikken går ud på at stemple folk. At lade være med at forholde sig til de reelle politiske problemer, men i stedet prøve at gøre personen utroværdig. I Politiken 3. januar var der et skoleeksempel, og denne gang gjaldt det formanden for Danmarks Naturfredningsforening, Poul Henrik Harritz. Venstres formand for Miljøudvalget i Folketinget havde slet ikke lyst til at få en politisk drøftelse om det stigende antal svin og de mange ansøgninger om større svinehold, der ligger rundt omkring i kommunerne. Det er her, den ene venstreborgmester efter den anden giver tilladelse på tilladelse til udvidelse af de eksisterende svinefarme med meget ubehagelige konsekvenser for både de omkringboende naboer og naturen.

I stedet skulle formanden for Danmarks Naturfredningsforening personligt hænges ud og forskrækkes: »Jeg er spændt på, hvor længe de tilbageværende medlemmer vil acceptere din rolle som politisk agitator«, skrev venstremanden, og venstrefolk, der er medlemmer af foreningen, blev indirekte opfordret til at brokke sig.

Harritz blev beskyldt for at være ude i et »partipolitisk ærinde«, han »havde ikke hår på brystet«, han fandt på »mærkelige postulater«, han brugte »fjendebilleder«, der var tale om »din politiske ven«, og han »misbruger sin rolle som præsident«.

Hvor erdet dog ynkeligt at forfalde til en sådan argumentation. Politiken og andre aviser har gang på gang dokumenteret, at Danmark med 24 millioner svin skaber utallige problemer, både for dyrevelfærden, miljøet og de folk, der bor op til de store svinefabrikker.

Men nej, Venstre fortsætter sin kendte politik med for enhver pris at frede dansk landbrug. Hvis vi ikke passer på, så går det os i Danmark som i Holland, hvor skatteyderne nu må betale landmændene for at have færre svin.

Mit læserbrev vil næppe hjælpe Poul Henrik Harritz, for jeg er jo socialdemokrat. Og jeg er i øvrigt overbevist om, at han kan klare sig selv, og at mange i foreningen har følt det forstemmende at læse venstremandens indlæg. Alligevel skal det skrives for at gøre det helt klart, at Socialdemokratiet støtter uafhængige grønne organisationer som Danmarks Naturfredningsforening, også når vi selv bliver kritiseret, og det gør Socialdemokratiet med jævne mellemrum.

Vi finder det usmageligt med så usagligt et debatniveau som dét, formanden for Folketingets Miljøudvalg anvender.